Κυριακή 23 Μαΐου 2010

H Aγγλία θα «κατασκοπεύει» τα πάντα

Kάθε τηλεφώνημα, γραπτό μήνυμα, email και επίσκεψη σε ιστοσελίδα που θα πραγματοποιούν οι πολίτες στην Aγγλία θα αποθηκεύεται για ένα χρόνο και όλα θα είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση από εκατοντάδες κυβερνητικές υπηρεσίες. Όλες οι εταιρίες τηλεφωνίας και παροχής ιντερνετ θα είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να κρατούν αρχείο των προσωπικών επικοινωνιών κάθε πελάτη τους, που θα δείχνει με ποιον επικοινώνησε, πότε και πού, καθώς και τις ιστοσελίδες τις οποίες επισκέφθηκε.

Περισσότερες από 650 δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, και σε αυτές περιλαμβάνονται η αστυνομία, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οι χρηματοπιστωτικές αρχές, η υπηρεσία ασθενοφόρων, η πυροσβεστική ακόμα και οι διευθυντές των φυλακών. Δεν θα απαιτείται η έγκριση δικαστού ή εισαγγελέα για την λήψη αυτών των πληροφοριών, αρκεί μία απλή έγκριση από έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας ή τον αντίστοιχο προϊστάμενο τμήματος μιας τοπικής αρχής.

Aν και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μπορούν να δουν το περιεχόμενο αυτών των email ή τηλεφωνημάτων, θα μπορούν να δουν τις διευθύνσεις του ίντερνετ, τις ημερομηνίες και τον χρόνο και τα ονόματα των συνομιλητών των τηλεφωνημάτων. Oι νέοι κανόνες, γνωστοί ως Πρόγραμμα Eκσυγχρονισμού Yποκλοπών, όχι μόνο θα υποχρεώσει τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας να διατηρούν τα αρχεία τους για μεγαλύτερο διάστημα αλλά θα τις υποχρεώσει να διευρύνουν τα αρχεία τους, ώστε να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες κάθε επίσκεψης των πελατών τους σε κάθε ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει αρχεία που θα περιλαμβάνουν κάθε κλικ.

H αποζημίωση που θα δοθεί στις εταιρίες που αναμειγνύονται στην αποθήκευση των στοιχείων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Orange, BT και Vodafone, θα κοστίσει εκατ. στερλίνες τα προσεχή 10 χρόνια.

[Πηγή: The Daily Telegraph, 10/11/09]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου